| Referate | Director web | Adauga link | Contact |Celuloza II


Istoric


Pentru descoperirea celulozei nu există  o dată anume, deoarece aceasta a apărut înainte de naşterea omului. Celuloza a fost un element component al Terrei de când au apărut copacii şi plantele fiind constituentul principal al pereţilor celulari vegetali.

         În natură celuloza este prezentă sub diferite forme a căror structură a fost înţeleasă doar după 1838, anul în care botanistul francez Anselme Payen a izolat celuloza pentru prima dată din lemn.

         De atunci celuloza se află sub observaţia oamenilor de ştiinţă producându-se schimbări în procesul de prelucrare, utilizări şi genetica plantelor (mulţi fermieri fiind interesaţi de mutaţiile genetice pentru a produce cantităţi mai mari de bumbac).


Structura

Celuloza este formată din molecule de glucoză unite în poziţia 1-4.

            

 Formula moleculara

(C6H10O5 )n

(n variază între 700 - 800 şi 2500 - 3000)

          Celuloza este o substanţă organică, un polimer sau mai specific o polizaharidă care este formată din peste 3 000 de molecule de glucoză.

         Un polimer este o macromoleculă formată din molecule mai mici care se repetă (glucoza în acest caz). Acest lucru explică faptul că structura celulozei este formată din molecule de glucoză.


Structura

          Celuloza este formată din molecule de glucoză unite în poziţia 1-4.

            

 Formula moleculara

(C6H10O5 )n

(n variază între 700 - 800 şi 2500 - 3000)

          Celuloza este o substanţă organică, un polimer sau mai specific o polizaharidă care este formată din peste 3 000 de molecule de glucoză.

         Un polimer este o macromoleculă formată din molecule mai mici care se repetă (glucoza în acest caz). Acest lucru explică faptul că structura celulozei este formată din molecule de glucoză sau C6H12O6.Glucoza este o substanţă care are rol foarte important în respiraţia celulară şi în fotosinteză: CO2 (g) + H2O (l) + lumină = C6H12O6 (s) + O2 (g) (ecuaţia fotosintezei).

       

  Celuloza formează părţile de susţinere ale plantelor împreună cu lignina şi alte substanţe necelulozice, şi conferă plantelor rezistenţă mecanică şi elasticitate. Celuloza se formează în plante în urma procesului de biosinteză fotochimică.

         Deoarece elemntele componente ale celulozei sunt nemetale celuloza prezintă legături covalente.

Datorită structurii (celuloza este formată dintr-un singur monomer) este numită polizaharidă şi nu poate fi digerată de oameni. Animalele precum vacile, oile, caii şi alte ierbivore au enzimele necesare digerării acestui material mărind viteza hidrolizei celulozei şi transformând-o în glucoză. Omul nu are aceste enzime.

Producerea celulozei

        Polizaharidele, precum celuloza sunt produse eliminând apa conţinută în moleculele monozaharoase. În acest caz glucoza este monozaharida. Companiile de bumbac şi alte fabrici de materiale textile  împreună cu alte metode  folosesc acest proces pentru a rafina celuloza.

  Derivati ai celulozei

       Celuloza nitrată a fost primul material plastic realizat cu succes în 1869 prin transformarea celulozei  în nitrat. Este folosită în industrie pentru confecţionarea lacurilor (1920 - folosită pentru prima dată), pieselor de tualetă.

       Celuloza acetică a fost produsă din reacţia celulozei cu acidul acetic, anhidridă acetică şi catalizatori. A fost folosită pentru prima dată în 1930. E utilizată în confecţia materialelor de împachetat,  a jucăriilor, uneltelor, izolatorilor şi ochelarilor. Este cel mai ieftin material produs.

       Celuloza etilică rezultă atunci când celuloza este tratată cu sulf sau clor etilic. Este folosită în comerţ, pentru extinctoare şi în industria electronicelor. Este cea mai scumpă celuloză.

       Mătasea artificială a fost produsă în 1884 pentru a fi folosită în industria confecţiilor dar a fost scoasă repede de pe piaţă deoarece era inflamabilă. Acum mătasea artificială  e folosită ca materie primă pentru haine şi este fibra cea mai utilă omului.


Vizitaţi site-ul meu pentru ale informaţii: